Wist je … 4/8

Wist je…
… waarom in het Antwerpse Moederdag op 15 augustus wordt gevierd?
… dat het initiatief daarvoor is uitgegaan van Frans Van Kuyck, een Antwerpse schepen van liberale signatuur?
… dat hij in 1913 een pamflet schreef De dag des Moeders waarin hij voorstelde om op het hoogfeest van Maria ook alle moeders in het zonnetje te zetten?
… dat Moeder Maria sinds 1134 officieel patrones is van de stad Antwerpen, en dat zij jaarlijks op 15 augustus gehuldigd werd met een grootse processie?
… dat Van Kuyck vond dat de ‘moderniteit’ van het begin van de 20ste eeuw de sociale betekenis van het moederschap zwaar had aangetast?
… dat hij met het lanceren van Moederdag hoopte dat de samenleving meer respect zou opbrengen voor de rol van de moeder in het gezin?
… dat de schepen zijn pleidooi een maximale verspreiding gaf via de pers en de Antwerpse scholen?
… dat zelfs een heus propagandacomité werd ingeschakeld om vaders en kinderen aan te moedigen hun vrouw/moeder te verrassen met cadeautjes?
… dat in de Verenigde Staten, in 1870, een publiciteitcampagne voor Moederdag werd gelanceerd, die vrouwen opriep om zich in te zetten voor pacifisme en ontwapening?
… dat die dag pas echt tot een succes uitgroeide toen men (vanaf 1907) Moederdag begon te promoten als de dag waarop moeders dankbaar worden geëerd voor hun inzet voor het gezin?
… dat in 1914 de Amerikaanse president besliste dat de tweede zondag van Mei jaarlijks een nationale feestdag zou zijn: Mother’s Day?
… dat in dat spoor tal van Westerse landen de tweede zondag van Mei uitriepen tot Moederdag?
… dat dit initiatief zich ook doorheen heel België verspreidde, maar dat Antwerpen en omgeving koppig is blijven vasthouden aan 15 augustus?
PT-Schilde-Bergen

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.