Wist je…30/04

Wist je…
…dat wij de vastenopbrengst van Sint-Catharina en van Schilde-Bergen jaarlijks broederlijk delen met Sasel, de vzw achter het werk van William Aragon voor de kinderen in de sloppenwijk van El Zaite (El Salvador)?
…dat wij, zoals elk jaar, tijdens ons thematisch Derde-Wereld-weekend en op Palmzondag, een omhaling deden voor ten voordele van Sasel?
…dat de opbrengst ervan  4.058,22 euro bedroeg?
…dat onze beide parochies ten behoeve van Sasel  jaarlijks ook onze ‘Sobere Maaltijd’ organiseren?
…dat dit initiatief dit jaar resulteerde in een netto winst van 1.628 euro?
…dat de Sasel-flyer in brievenbussen op het territorium van Schilde-Bergen en aan de uitgang van de kerk, een totaal van 6.135 euro aan privé-overschrijvingen opleverde?
…dat we dit jaar een totaalbedrag van 11.821,22 euro mochten overschrijven naar de rekening van Sasel?
…dat dit bedrag ruim voldoende was voor het jaarloon van twee leerkrachten van het Colegio San Martin de Porres waar de kinderen van El Zaite school lopen?
…dat William ons over die twee leerkrachten meer vertelt in zijn hierbij gevoegde dankbrief?
…dat ook de vormelingen van onze beide parochies hun handen uit de mouwen hebben gestoken en 560,76 euro hebben bijeengepoetst tijdens de car wash?
…dat met dat geld schoenen zullen gekocht worden voor de kinderen van El Zaite?
…dat u hierover reeds meer kon lezen en foto’s bekijken in ons parochieblad van 18 april?
…dat we de mensen van onze beide parochiegemeenschappen oprecht dankbaar proficiat wensen met de manier waarop zij inhoud hebben gegeven aan ‘vasten is broederlijk delen met de minst bedeelden’?

—————————————————————————————————————-

Brief van William Aragon

¡Ola! Dag allemaal!!

Paasklokken en paaseieren kennen we niet in El Salvador. En toch… een groot paasei kwam vanuit Schilde en zette zich neer in El Zaite!
Dank voor dit paasgeschenk! Dank aan de beide parochiegemeenschappen voor hun enthousiaste bijdragen in de omhalingsmandjes, dank aan alle vrijwilligers voor en achter de schermen, dank voor de gulle bankoverschrijvingen. Uw geloof in ons… het doet zo’n deugd!

Dank zij jullie kunnen we twee leerkrachten verlonen. Ik wil die twee graag aan jullie even voorstellen:
–  Edgar Cañas.
Hij is student theologie aan de UCA-jezuïetenuniversiteit. Tegelijk is hij verantwoordelijk voor het pastoraal project in ons colegio. Een zware taak!  In El Salvador mag er in de scholen geen godsdienstonderricht gegeven worden. Godsdienstonderricht hoort thuis in de parochies. Op dat vlak worden de mensen van El Zaite ook maar weer aan hun lot overgelaten: geen officiële parochie en dus ook geen priester want er is geen geld genoeg om hem te betalen. Dus… lossen we het zelf maar op! We geven wel godsdienstonderricht, verdoken in de leervakken. Enkele voorbeelden: in de lessen geschiedenis gaat het ook over het leven en denken van bisschop Oscar Romero (die over enkele maanden ‘heilig’ wordt verklaard); in de  artistieke vakken spelen we de levens van heiligen na, enz.; in de oogstfeesten is ook  kruisverering opgenomen; elke ochtend begint de klas met een korte bezinning; op de verplichte oudercontacten wordt de christelijke visie van de school besproken, enz. Dat is onze vorm van catechese, die we verder ontwikkelen tijdens de weekends in ons pastoraal project Com-vivir: verdraagzaamheid, vrede, solidariteit, oecumene. Ook onze 16 studenten Hoger Onderwijs worden pastoraal begeleid en gevolgd  via bezinningsweekends. In stilte jezelf en Jezus ontdekken! De studenten kijken er erg naar uit. Stilte… een vreemde ervaring in het drukke, lawaaierige El Salvador.
Voor Edgar was El Zaite aanvankelijk een totaal  onbekende wereld. Verbijsterend! En voor onze leerlingen was Edgar al even verbijsterend. Met open mond luisterden ze naar hem. Geleerde praat die niet te begrijpen is, vonden onze studenten. Ik heb dan Edgar begeleid, hem El Zaite-minded gemaakt zowel wat de mentaliteit betreft als wat het taalgebruik aangaat. En hij is een goede leerling en vol goede wil, niet betweterig, noch arrogant. Belangrijk is dat onze kinderen voelen dat hij van hen  houdt en dat doet hij. De rest volgt dan wel vanzelf. Momenteel is er al een vertrouwensband. De kinderen in El Zaite zijn altijd op hun hoede voor nieuwkomers. Het gevolg natuurlijk van hun sociale situatie. De taak van Edgar Cañas is niet simpel! En hij moet ook nog studeren… Met het loon dat hij bij ons verdient, kan hij zijn studies betalen.

–  Mercedes Beza
Ze is leerkracht Engels. Leerkrachten Engels zijn moeilijk te vinden in El Salvador. En naar El Zaite komen wil ook zo maar niet iedereen. Maar Mercedes komt zeer graag naar ons colegio, voelt er zich thuis en heeft een zeer goed contact met onze kinderen Ook omdat ze uitstekend kan zingen. En dus… al zingend Engels aanleren. Ook kan Mercedes mooi dansen: ze treedt graag op als er ergens feest is! In ons colegio is het niveau van het Engels zeer hoog. Onze drie oud-leerlingen die aan de universiteit Engelse taalkunde studeren, doen het schitterend, en daar haal je geen punten met zingen en dansen. Zeker niet bij de jezuïeten!

–  Gendergelijkheid
We proberen (en slagen er ook in) om onze leerlingen en leerkrachten gendergelijkheid bij te brengen. Onze beste studenten zijn meisjes. Ze willen zich bevrijden van het juk van de machocultuur. En daar hebben ze heel wat voor over: ruzie en uitsluiting binnen de eigen familie; te oud voor de huwelijksmarkt; te slim voor mannen. Toch zit in hun hardnekkig gevecht juist de kern van de toekomst want hoe dan ook zullen ze bepalend zijn voor onze cultuur. Een kind moet – zelfs in een machocultuur – vooral zijn moeder mee hebben. Dat ondervinden we hier elke dag.

De Schildese paasei die wij hier in El Zaite mochten ontvangen, heeft dus een enorm grote impact! Jullie geven ons de kans tot intellectuele vorming gebaseerd op de Blijde Boodschap van  het evangelie. Dat is de redding van ons volk en van onze cultuur. Dat is toekomst!

Tot ziens!

William Aragon en met hem heel El Zaite.
Wanneer ik naar België op werkbezoek kom, reizen ze in gedachte allemaal mee. En dat zijn er veel!

foto’s:

Edgar Cañas opent een oudercontactbijeenkomst met een gebedsviering

 

 

Mercedes Beza geeft een kind te eten

 

 

 

In de leefkamer van bisschop Romero (in het museum) spelen onze leerlingen zijn leven na

 

 

Ons oogstfeest is tegelijk ook een kruisviering

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.