Vluchtelingen en vrijwilligers te Schilde


In Schilde geven onze drie parochies een zeer concreet antwoord op de vraag om mee te werken aan de begeleiding en inburgering van vluchtelingen hier bij ons.
Bij een eerste oproep, eind september 2015, gaven reeds meer dan twintig vrijwilligers zich hiervoor op.  Deze spontane en concrete reactie vanuit de parochies werd dan ook enthousiast begroet door het OCMW en resulteerde in positief overleg, meer nog, in een verrijkende doch aanvullende samenwerking.
Elke vluchteling kreeg een begeleid(st)er toegewezen. Hun opdracht bestaat erin taallessen Nederlands te geven, aanvullend bij de taalcursussen die zij volgen. Bovendien maakt de begeleid(st)er hen wegwijs in onze samenleving, gaande van het doornemen en beantwoorden van briefwisseling, over winkelen… tot het sorteren van huisafval.
Na een eerste maand ervaring, door alle betrokken als zeer positief beleefd, werd een ontmoetingsmoment georganiseerd. Op zaterdag 9 januari kwamen 38 mensen in de pastorie van St. Guibertus bijeen om in een enigszins feestelijke, maar vooral in een warm vriendschappelijke sfeer het nieuwe jaar in te zetten. Zowel vluchtelingen uit o.m. Syrië en Armenië, als  begeleid(st)ers hadden gezorgd voor talloze, zelf gemaakte versnaperingen. Het is een verrassende en aangename namiddag geworden. Van diverse zijden klonken woorden van appreciatie en dank. Er werden ook heel wat foto’s gemaakt waarvan er ondertussen reeds vele in Syrië, Eritrea of Afghanistan zijn bekeken door de families van onze vluchtelingen.
De weg tot dialoog en uitwisseling ligt open. De centrale boodschap van dit samenzijn (die ook in het Arabisch werd vertaald) was dan ook:
– elkaar wederzijds vertrouwen schenken – geloof in mekaar
– samen bouwen aan toekomst – hoop
– mekaar waarderen, ja ‘graag zien’ – liefde.
Of men nu christen of druus of moslim… is, het gaat om ons aller mens-zijn, om onderlinge dienstbaarheid.
Vaak moet positieve berichtgeving het afleggen tegen negativisme. Hoe bescheiden ook, die gedeelde zaterdagnamiddag was voor allen een zeer positieve ervaring en een hoeksteen voor een hoopvolle toekomst. En dat mag ook eens gezegd/geschreven worden!
Denis Schepens, pastor

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.